Flere udsatte unge - vi skal have knækket kurven

Af Kresten Vendelboe, formand for LO Århus


I et velfungerende velfærdssamfund er det essentielt, at unge mennesker får det nødvendige rygstød til at klare sig gennem uddannelsessystemet – og at vi har et solidt sikkerhedsnet til at gribe dem, der falder igennem. Men en ny analyse fra ROCKWOOL Fonden viser, at sikkerhedsnettet er ved at slå revner. Antallet af udsatte unge med dansk oprindelse er steget fra 5,5 procent i år 2000 til 7,1 procent i 2017 – og her er tale om unge mennesker fra ganske almindelige middelklassehjem.


Stemplingen som socialt udsat får man på sig, hvis man som ung ikke har været i arbejde eller under uddannelse to år i træk. Desværre afslører tallene, at udfordringerne for de socialt udsatte unge ofte varer ved gennem hele livet, og det koster statskassen mellem 12 og 15 mia. kr. hvert eneste år. Det er en udvikling, vi skal have vendt. Det er ikke kun et spørgsmål om kroner og øre, men handler også om vores fælles ansvar over for de medborgere, der har det svært.


En af udfordringerne ligger i arbejdsmarkedets øgede fokus på kompetencer, der kan dokumenteres på eksamenspapiret. Det er et papir, som socialt udsatte sjældent kan prale af, da de har været tvunget til at stå af det nådesløse uddannelsesræs. Derfor ender de få, der kommer i beskæftigelse, ofte i ufaglærte jobs. Det er jobs, der formentligt kun bliver færre af i fremtiden. Hvis vi skal have vendt udviklingen, kræver det, at vi i højere grad tilgodeser dem, der har brug for hjælp og støtte til at klare sig igennem uddannelsessystemet. Det kræver politisk vilje til at investere i mere opkvalificering og efteruddannelse, som passer til de socialt udsatte unge.


Vi skal også være langt bedre til at gribe de unge mennesker, inden de falder igennem. Det kræver et skarpere fokus på at støtte dem, der ikke nødvendigvis får topkarakterer og stryger direkte fra gymnasiet til universitetet. I dag er vores uddannelsessystem i alt for høj grad indrettet efter de højtuddannedes præmisser. For bare at nævne et eksempel er den nuværende lovgivning skruet sådan sammen, at uddannelsesvejlederne ikke må rådgive unge på ungdomsuddannelserne, hvis de ønsker at fortsætte på en erhvervsuddannelse. Det vidner om uddannelsessnobberi på allerhøjeste niveau.


Endelig må vi også erkende, at det nuværende uddannelsessystem ikke har været godt nok til at hjælpe alle, der har det svært. I en lang årrække har indsatsen haft tunnelsyn ved at være for målrettet mod specifikke grupper, så andre udfordringer er blevet overset. Her er bl.a. stress, angst og andre psykiske lidelser et stigende problem blandt de unge, og derfor er det afgørende, at vores institutioner har de nødvendige værktøjer og ressourcer til at opspore og hjælpe dem. Alle kan blive ramt af en psykisk lidelse, og det må ikke blive en stopklods for ens videre muligheder. Det skal vi blive langt bedre til at håndtere. Ellers bliver udfordringen kun forværret over de kommende år.


Læserbrevet er bragt i JP Aarhus den 19. oktober 2019

21 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
OM OS

LO Aarhus er fagbevægelsens samlede stemme i Danmarks næststørste by.

LO Aarhus ejes af 21 fagforeninger.

 

Fagforeningerne repræsenterer 47.000 medlemmer fordelt mellem fagforeningerne i Aarhus, Skanderborg, Odder og Samsø kommune. 

ADRESSE

Skt. Knuds Torv 3

8000, Aarhus C

Danmark

 

lo@lo-aarhus.dk

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon

© 2023 by HARMONY. Proudly created with Wix.com